Това заяви пред ФрогНюз проф. Татяна Дронзина. Ето и цялото интервю:Проф.

...
Това заяви пред ФрогНюз проф. Татяна Дронзина. Ето и цялото интервю:Проф.
Коментари Харесай

Проф. Татяна Дронзина пред ФрогНюз: Има достатъчно джихадисти в Европа, готови да натиснат копчето

Това съобщи пред ФрогНюз проф. Татяна Дронзина.

 

Ето и цялото изявление:

Проф. Дронзина, по какъв начин виждате развиването на международния тероризъм, след събитията в Близкия изток и можем ли да следим самобитен напредък на джихада? 

Да, можем. Последствията му към този момент ги видяхме - през вчерашния ден излезе новината за убити и ранени при нападението в едно френско учебно заведение от юноша от чеченски генезис, който съгласно очевидци е крещял “Аллах Акбар ”. Можем да следим напредък на джихада, тъй като видяхме потреблението на същите способи, които използваше и ИДИЛ - кръвопролитие и закани към популацията.

 

Има и нещо друго и то е най-обезпокоително - видяхме обединяването на джихадистки групи и от сунитски, и от шиитски генезис. Началото на джихада беше положено в Афганистан от една общественост, която е интернационална. Сега виждаме едно обединяване на групи, които сътрудничат в нападението над Израел - “Хизбула ”, десетки знайни и незнайни групички, които са от Сирия и евентуално ще продължат да съставляват заплаха. 

Какво ще стане от тук нататък ще зависи значително от това какво ще се случи с развиването на спора, който сега е в центъра на вниманието на всички ни. 

Каква е прогнозата ви? Колко дълго ще продължат военните дейности? 

Гледах разбори, в които се показва, че крайната цел на “Хамас ” не е ясна - дали е възмездие, трупана ненавист, дали цели да унищожаването на Израел, или спиране на договарянията със Саудитска Арабия, които ще трансформират географската карта на света. Не знаем. Затова е и мъчно да се предвижда какъв брой време ще продължи войната. 

Мисля, че ще има фаза с освобождението на заложниците. Израел към този момент сподели, че ще направи филантропичен жест единствено против филантропичен жест - т.е. до момента в който не бъдат пуснати всички заложници, няма да бъдат пуснати нито тока, нито водата в линията Газа. А виталните запаси към този момент са на привършване, както споделя Червения кръст.

 

Ще забележим дали Израел ще извърши заканата си да унищожи изцяло “Хамас ” след тази офанзива, която е може би най-убийствената и унизителна за израелските служби. Войната може да има друга дълготрайност според от желанията на Израел и според от това дали ще има сухопътна фаза на интервенцията, или не. 

 

Какво от това, че “Хамас ” ще бъде ликвидирана? Организациите, които ще запълнят този вакуум, няма да бъдат по-малко жестоки и кървави от “Хамас ”. Това е огромното терзание - заличаването на някоя формация може би задоволява възприятието за отплата у някого, само че не мисля, че взема решение въпроса. 

Десетки хиляди хора излязоха на митинг в страни от Близкия изток и други елементи на света в поддръжка на палестинците и против Израел. Развяват се палестински флагове, изгарят се израелски. Как да тълкуваме тези дейности? 

“Ангела Меркел в действителност пусна прекалено много хора от Близкия изток ”, сподели през вчерашния ден Хенри Кисинджър - доайенът на американската дипломация във връзка вчерашните митинги в Берлин. Едно е да защитаваш палестинците, друго е да приветстваш нападението на “Хамас ”. Затова когато приказваме за тези демонстрации, би трябвало да сме доста деликатни. Не отхвърлям правото на всеки да има своите възгледи, само че когато става въпрос за една такава експанзия и група хора, които я поддържат, нещо явно не е наред. 

 

Далеч съм от мисълта да разгласявам мюсюлманите за терористи. Но в случай че тези митинги приветстват нахлуването на “Хамас ”, то тогава сме изправени пред една доста рискова обстановка, която потвърди, че мултикултурализмът е нещо, с което не можем да се оправим. 

Грози ли ни заплаха от нови терористични офанзиви? България може ли да бъде наранена? 

Това е проблем, по който доста се спори и по който има разнообразни отзиви. Вчера поляците насочиха предизвестие, че ни чака нова вълна от тероризъм в Европа. Същото направиха и български откриватели. 

 

Да, аз също съм обезпокоена, само че казусът с повишаването на терористичната вълна няма да е директно обвързван с миграцията. Вижте кой е причинител на нападението във Франция от през вчерашния ден - чеченски възпитаник в същото това учебно заведение, приказва френски, има френски паспорт. Ако има такава заплаха, тя ще е обвързвана с джихадисти, които са станали такива тук, в Европа. Такива, които са се радикализирали тук. Опасност съставляват хора, които разполагат с европейско поданство, само че са пътували в ислямска страна и са усвоили нужните умения за образуване на сходни офанзиви. Има заплаха от миграция, която ще нахлуе и няма да бъде интегрирана. Тези, които не бъдат интегрирани, ще бъдат радикализирани. Но това няма да стане през днешния ден или на следващия ден. 

 

С тази миграция няма да нахлуят всеобщо терористи. Ще влязат хора, които имат ореола на вдъхновители за младите джихадисти в Европа. Защо да идват хора от Близкия изток тук да правят атентати? Има задоволително джихадисти в Европа, които са подготвени да натиснат копчето и да се самовзривят. Дали има непосредствена заплаха за България е мъчно да се каже. Виждам евентуална заплаха, само че не и непосредствена.

Каква е ролята на Русия и Иран в назрелия спор? 

Боя се, че се увличаме и изпадаме в тайни теории. Няма подозрение, че Иран е обвързвана с едно от основните настоящи лица в тази драма - с “Хамас ” и “Хизбула ”. “Хамас ” получава финансиране почти от 1 милиарда $ от Иран годишно. “Хизбула ” въпреки това получава такива помощи. Не знам до каква степен би трябвало да сме сигурни, че държавното управление на Иран е обвързвано с всичко това, което се случва. 

 

Може и да признават правото на палестинците на самозащита, само че Иран не е заинтригуван от тази война. Иран гледа на “Хизбула ” като на един от огромните си козове, в случай че недай си Боже нещо се случи сред Техеран и Съединени американски щати. В същото време сред Иран и Америка стартира импровизирано разведряване, макар че не се говореше доста за нуклеарната договорка. Сега то ще бъде прекратено. 

 

Само ден след началото на войната индивидът, който е №2 в организацията на “Хизбула ” съобщи: Нашите сърца са с вас, нашите мозъци и души са с вас, нашите ракети са с вас. Но не сподели “нашите бойци са с вас ”. Това значи, че не е толкоз несъмнено, че “Хизбула ” ще се причисли непосредствено. 

 

“Хизбула ” ще се подчини на заповедите на Иран. Съществува обаче и риск, тъй като “Хизбула ” ще се почувства принудена да увеличи оперативния си ритъм, защото войната в Газа се ускорява и разрушенията се усилват. Това значи, че “Хизбула ” ще си зададе въпросът за какво толкоз години натрупат военен опит и ракети, в случай че не ги употребяват в един миг против Израел. Боя се от подобен миг, в който “Хизбула ” може да загуби предпазливостта си, тъй като това значи отваряне на втори фронт.

 

Няма никакво подозрение, че тази обстановка е дюшеш за Русия, тъй като отклони вниманието от войната в Украйна и разсейва интернационалната поддръжка. Но не виждам доказателства, че тя е взела участие непосредствено в провокирането на тази война. Защо да предизвика война против един от дребното й законни сътрудници в интернационалните връзки? Израел не поддържа Украйна, има към 1.5 млн. рускоговорящи, връзките сред двете страни не престават да съществуват. Защо да го прави? Няма логичност. Но може би има скрити обстоятелства, които не знаем. 

 

изявление на Георги Камарашев

 

Проф. Татяна Дронзина е лекар на политологичните науки, учител в СУ " Св. Климент Охридски ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР